حجه السلام والمسلمين احمد عجميناظهار داشت: شاخص فرهنگي در حيطه بحث مهندسي فرهنگي به سه قسمت تقسيم ميشوند كه هر جامعه براي نشان دادن فعاليتهاي فرهنگي بايد اين شاخصها را نشان دهد.
وي افزود: در گذشته، يزد دارالعباده، فرهنگ احياء و حفظ مد نظر بوده است و مبحث مهندسي فرهنگي در شاخصههاي فرهنگي قرار ميگيرد و نسبت به اين موضوع سنجيده ميشود.
دبير شوراي فرهنگ عمومي استان يزد تاكيد كرد: اولين شاخص فعاليت در عرصه فرهنگ، ارتقاء سطح علمي دانشگاهها و حوزههاي علميه ميباشد تا در سطوح مختلف مقاطع تحصيلي دانشآموزان نسبت به علم روز جامعه، پيشرفت كنند و در جامعه با توجه به تاكيد مقام معظم رهبري در مورد نهضت نرم افزاري و پيشرفت علوم، نوعي حركت در مقابله به تهاجم فرهنگي دست يابيم.
عجمين تصريح كرد: تحكيم باورهاي مردم و در حقيقت رفع شعبات در بدنه اعتقادي جامعه، مخصوصا جوانان، كه به اقتضاي سن جواني، سوالات زياد دارند، پاسخ داده شود و اين عمل شدن به اين شاخص در تثبت جامعه و رفع آسيبهاي مفيد است و به همين دليل به عنوان شاخص دوم فرهنگي شناخته شده است.
وي خاطرنشان كرد: ارزشهاي فرهنگي در جامعه، در قالب شاخصهاي معماري و پوشش لباس مشخص ميشود و اما در شاخص آموزش در حيطه فرهنگ و هنر، هنرمندان استان بصورت علمي، تحصيلات خود را انجام داده و پس از آن در تدريس خاص در مراكز علمي كاربردي به ارتقاء علم هنر پرداختهاند.
عجمين عملكرد خود را در زمنيه پژوهش، ايجاد تالار گفتار پژوهي اعلام كرد و گفت: اين تالار در سال آينده با برنامهريزي انجام شده براي 52 هفته،52 شخصيت و محقق در مورد مسائل مختلف از جمله آسيبهاي فرهنگي، تثبيت و تحكيم باورها به بحث و گفتگو مينشينند، اين مبحث بعنوان شاخص فرهنگي سوم به شمار ميآيد.
دبير شوراي فرهنگ عمومي استان يزد ادامه داد: تالار گفتار پژوهي و خانه پژوهش دو شاخصه مهم عملكردي اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامي استان يزد در سالجاري ميباشد و خانه پژوهش علاوه بر فعاليتهاي مستمر استراحتگاهي براي انديشمندان وكساني كه در تالار گفتار پژوهي به بحث و گفتگو ميپردازند، ميباشد.
عجمين در خصوص " بحران تئاتر" استان يزد و وضعيت اين هنر در استان گفت: سه ديدگاه در مورد تئاتر و هنرهاي نمايشي وجود دارد، در نگاه اول مباحثب همچون برنامهريزي، مكان و بودجه مطرح است كه بايد از طريق اداره فرهنگ و ارشاد اسلامي انجمن و خانه تئاتر استان حمايت شوند، در نگاه ديگر، اهميت دادن مردم به تئاتر است كه بايد بحث تئاتر و نمايش به مانند يك كار آموزشي و پژوهشي در جامعه ارتقاء پيدا نمايد و تئاتر پياده كننده افكار مردمي باشد.
عجمين تصريح كرد: در نگاه ديگر، مسئولين حضور دارند، انتظار است كه هر كس در حوزه نمايشي فعاليت ميكند، بتواند حمايت ارگانهاي ديگر را جلب كند.
مديركل فرهنگ و ارشاد اسلامي استان يزد به اشاره به نمايش " كيش مهر" كه هم اكنون در يزد به روي صحنه است، گفت: كيفيت اين نمايش بايد در تالار گفتار پژوهي و توسط كارشناسان بررسي شود، اما حمايت ارگانهاي مختلف از اين نمايش نشاندهنده تلاش دستاندركاران نمايش و پيگيريهاي مكرر آنها خود براي جلب نظر مسئولين است.
عجمين با تاكيد بر تلاش براي اخذ مجوزهاي لازم خانه نمايش استان، گفت: اين مجموعه براي رهبري تئاتر استان مفيد است، خوشبختانه انجمن نمايش استان يزد در راستاي برنامههاي نمايشي، فعاليتهاي خود را به نحوه مطلوبي انجام داده و اين اداره كل، نظارت و حمايت از اين انجمن را مد نظر قرار ميدهد.
عحجمين در پاسخ به اين سوال " وضعيت فرهنگ وهنر در استان را چگونه ارزيابي ميكند؟ " گفت: فرهنگ در جامعه امروز ما، روزشمار شده است به طوري كه فرهنگ و هنر را در ايامي خاصي چون دهه فجر ، سال پيامبر اعظم قرار ميدهيم، اين درحالي است كه تمام فعاليتها نيز جنبه كليشهاي پيدا كرده ونهايتا يك عدهاي خاص اجرا كننده ميشوند و منافع مادي خوبي نيز كسب ميكنند، چراكه مثلا تعداد زيادي بنر تهيه ميشود و عدهاي منفعت خود را ميبرند.
وي افزود: در حاضر چنين مسائلي مطرح است، زماني كه مسئوليت مديركلي فرهنگ و ارشاد را پذيرفتم، متوجه شدم كار ما با برنامه و حساب شده نيست و اين به عنون يك دغدغه براي من مطرح شد.
مدير كل فرهنگ و ارشاد اسلامي استان يزد با اشاره به طرح استاندار يزد در خصوص " احياء يزد دارلعباده "، گفت: اين بحث را در قالب يك سري شعارهاي جذاب ارائه مي كنيم و براي مردم نيز انتظاراتي ايجاد مي كنيم، بعد از مدتي كه اجرا نشد، باعث دلسردي و ياس خواهد شد و چيزي شبيه طرح " فرهنگ پاك " دراستان تكرار ميشود.
وي تاكيد كرد: براي جلوگيري از تكرار چنين رخدادي شروع به برنامه ريزي كردهايم و در سه مرحله فعاليتهاي خود را ادامه داديم. اولين مرحله آسيب شناسي فرهنگي يزد است، كه به دلايلي مهمترين بخش است، چراكه شناسايي ضعفها، مشكلات و آسيبهاي اجتماعي را شناسايي كنيم.
وي با علام اينكه اداره كل فرهنگ وارشاد اسلامي متولي " آسيب شناسي فرهنگي" شده است، گفت: چون بودجه شوراي پژوهشي را داشتيم.
عجمين يادآور شد: تالار گفتار پژوهي، كتابخانه ديجيتال، بانك اطلاعات پژوهشي به مرحله اجرا در آوردهايم و از تاريخ اول فروردين 86 كار آسيبشناسي ظرف مدت يكسال انجام خواهد شود.
مدير كل فرهنگ و ارشاد اسلامي استان يزد، مرحله دوم مهندسي فرهنگي استان را احياء دارالعباده دانست و گفت: منظور از احياء، پيشينه فرهنگي مردم را دوباره زنده كنيم، به دليل اهميت موضوع، متولي طرح به شوراي فرهنگ عمومي استان واگذار شد، به طوري هماكنون 4 جلسه شوراي فرهنگ عمومي به طور كامل در اختيار اين بخش قرار گرفت و در نهايت يك گروه ساماندهي احياء فرهنگ دارالعباده با آئين نامه بسيار قوي كه مشكلات اجرايي نداشته باشد.
وي سه سال زمان را براي اجراي طرح احياء دارلعباده اعلام كرد و گفت: اين طرح به طور رسمي از سال 86 آغاز ميشود.
عجمين با اشاره به طرح " فرهنگ پاك" كه در دولت قبل در دستور كارقرار گرفته بود، گفت: اين طرح در قالب يك ستاد در اداره كل ارشاد، درحال پيگيري ميشود، تا اين طرح كه در دولت گذشته آغاز شده بود، در بطن طرح احياء دارالعباده ادامه يابد.
دبير شوراي فرهنگ عمومي استان يزد خاطرنشان كرد: سومين مرحله طرح، تهيه اطلس فرهنگي است، تا مسئولان فرهنگي و حتي سازمانها و نهادهاي غير فرهنگي را شامل شود، تا در مهندسي فرهنگ تمام سازمانها حضور يابند و 5 سال براي آن در نظر گرفتيم تا 1390 اين اطلس آماده شود.
وي تاكيد كرد: بعد از ايجاد نقشه و اطلس فرهنگي، حداقل 10 سال زمان نياز داريم تا بتوانيم استان را بسازيم و پيش بيني ما اين است كه در سال 1400 استان يزد استان نمونه كشور باشد.
مدير كل فرهنگ و ارشاد اسلامي استان يزد تاكيد كرد: در طول مدت اين 5 سال هر برنامهاي فرهنگي و هنري بر اساس برنامهريزي اطلس فرهنگي انجام خواهد شد.
وي مهمترين هدف كوتاه مدت را رفع عطش اعتقادي دانست و گفت: بايد نيازهاي روز جامعه را در نظر بگيريم، مهمترين نياز فرهنگي ما رفع عطش است كه جوانان ما براي مسائل اعتقادي و اخلاقي دارند و سوالات بيشماري دارند.
عجمين در خصوص خانه مطبوعات يزد و نحوه عملكرد آن اظهار داشت: خانه مطبوعات، نهادي كاملا نوپا و جوان است و زماني كه من مديريت را به عهده گرفتم، اين خانه دچار بحراني شده بود كه كسي جرات نميكرد، انتخابات آن را به دليل اختلافات برگزار كند، ولي با قاطعيت برگزار كرديم، بعد از آن به ثبت رسيد و قانوني شد.
وي ادامه داد: هم اكنون اين خانه جوان و تازه تاسيس است كه نياز به حمايت دارد و نميتواند استاندارد قابل قبول داشته باشد و بايد با تلاش و مهرباني عيبهاي آن را حل كنيم چرا كه اگر سختگير باشيم، اين جمع از هم ميپاشد.
مدير كل فرهنگ و ارشاد اسلامي استان يزد وضعيت مطبوعات يزد را ناراحت كننده دانست و گفت: برنامهي ما حمايت مالي از خانه مطبوعات است، تا اين خانه بتواند از مطبوعات حمايت كند و مطمئن باشيد اين حمايتها با نظارت قاطع صورت مي گيرد.
وي در مورد عملكرد دولت نهم در حوزه فرهنگ گفت: من با در نظرگرفتن ملاكهايي معتقدم، عملكرد دولت نهم در زمينه فرهنگ بيش از آن چيزي كه تصور ميشود، رو به رشد است.
عجمين در خصوص علت اين برداشت خود، گفت: علت آن است كه يك انگيزه بسيار قوي براي كاركردن است، ولي موانع فوقالعاده زيادي نسب به گذشته، روبروي دولت است كه وقت دولت را براي پرداختن به مسائل فرهنگ و هنر مي گيرد و وقت دولت بيشتر در مسائل اقتصادي و سياست خارجي ميگذرد.
وي معتقد است: با اين حال، بيش از تصور حمايت شدهايم و جلسات معاونتها براي يزد نسبت به گذشته بيشتر و پشتيباني زيادي ميشويم.
اين مقام مسئول در استان يزد در خصوص انتقادات وارده به مديريت اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامي استان يزد، گفت: نوع برداشتهاي غالبا غلط به دليل حضور فرد در ديگر عرصهها، باعث به وجود آمدن انتظاراتي ميشود.
عجمين گفت: در حقيقت معقدم، هنوز مدير كلي فرهنگ و ارشاد يزد را آغاز نكردهام.
وي در خصوص علت آغاز نكردن اين مديريت در استان يزد گفت: شرايط استان يزد، شرايط بستهاي است و خيلي از فعاليتهايي كه در قم و در سطح كشور انجام ميداديم، در يزد امكان اجرا ندارد چراكه موانع زيادي وجود دارد.
عجمين بسته بودن نگاهها را از اين موانع برشمرد . گفت: فرد در اين شرايط محدود است و توان كاري از او گرفته ميشود.
مدير كل فرهنگ و ارشاد اسلامي استان يزد در پاسخ به اين سوال " چه زماني مدير كلي ارشاد را آغاز ميكند؟ " گفت: فكر نكنم كه شروع كنم و كليه فعاليتهايم با هدف بستر سازي براي مدير بعدي است.
وي در مورد اظهارات وزير ارشاد مبني بر جايگاه احزاب گفت: در جامعه مدني احزاب نقشي تعيين كنندهاي دارند و درواقع در اين جوامع احزاب سازنده هستند، در نظام جمهوري اسلامي، علي رغم وجود احزابي مثل حزب جمهوري اسلامي، اين اتفاق نيفتاد و حزب كاركرد جوامع مدني را نداشته است، اگر حزب را در معناي احزاب جامعه مدني ترسيم كنيم، افراد نخبه با استفاد مالي كه از بدن جامعه تزريق ميشود، فعاليت ميكنند و دولت برگرفته از احزاب ميشود، ولي در ايران، احزاب برگرفته از دولت هستند و دولتمردان، براي كادر سازي نظام، حزب تاسيس ميكنند.
وي ادامه داد: اگر وزير ارشاد اين احزاب را رد ميكند، در واقع يك نگاه واقع بينانه دارد چراكه در واقعيت هم، مساجد بيشتر از احزاب در انتخابات تاثير دارند، ولي اين تعريف به معناي نفي احزاب نيست.
عجمين تاكيد كرد: اگر خاتمي، رئيس جمهور ميشود، به خاطر اين نيست كه وي از طرف حزب مشاركت و يا ديگر احزاب كانديد شده است، بلكه مردم به خاطر شخصيت سيد محمد خاتمي به وي راي ميدهند.
وي در پاسخ به سوالي مبني بر نقش وي در جلسات سياسي، موسوم به " سهشنبه شبها " در يزد كه توسط برخي شاگردان آيتالله مصباح يزدي در يزد برگزار ميشود، گفت: از شاگردان آيتالله مصباح، در اين جلسه شركت نكردهاند و اين عناوين توسط برخي جعل ميشود.
وي ادامه داد: بعد از انتخابات از من در مورد تشكيل جلساتي با مجموعه افرادي كه كار سياسي را با نگاه ديني ميپذيرند، نظرخواهي شد و نظر خود را ارائه كردم، ولي اطلاع ندارم تا چه مقدار نظرات من عمل شده است.
عجمين تصريح كرد: فقط در چند جلسه سه شنبه شبها شركت كردهام و مدتي زمان زيادي است كه به دليل مشغله در آن شركت نكردهام و فقط نقش بنده اظهار نظر در جريان شكل گيري اين جلسات بود.
وي معتقد است: افرادي كه در اين جلسات هستند، افراد دلسوز و علاقهمند به فعاليتهاي فرهنگي، ديني بودند .
گفتني است، عجمين كه تا پيش از اين رئيس دفتر آيتالله مصباح يزدي بوده است، در پاسخ به اين سوال " كه اهداف موسسه آموزشي امام خميني از تاسيس شعبهاي از اين موسسه در يزد چيست؟" گفت: در سال 76، مهندس سفيد(استاندار وقت يزد) با آيتالله مصباحيزدي ديدار و درخواستي از سوي مهندس سفيد، براي تاسيس يك شعبه از موسسه در يزد ارائه شد، همان زمان نيز از طرف ايشان، زميني در نزديكي دانشگاه يزد پيشنهاد شد.
عجمين ادامه داد:آيت الله مصباح در اين جلسه مطرح كردند كه در ارائه برنامه و اعزام استاد همكاري ميكنيم، ولي در ساخت اين موسسه بايد در داخل استان همكاري صورت گيرد، در زمان مهندس كلانتري(استاندار پيشين يزد) و دكتر عاصي(استاندار فعلي يزد) اين مسئله مطرح شده است، ولي هنوز اقدام خاص عملي، انجام نشده است
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
یکشنبه 22,دسامبر,2024